rubicon

Sopron mint olvasztótégely

Kultúrák és etnikumok találkozása a 16–17. századi Sopronban – Online Plusz a Rubicon 2014/8-as lapszámához
7 perc olvasás

A nyugat-magyarország egyik meghatározó kézműipari, kereskedelmi és piacközpontja, a tárnoki városok közé tartozó Sopron – amely határmenti fekvése miatt egyaránt fontos funkciókkal, kiterjedt kapcsolatrendszerel rendelkezett mind a Magyar Királyságon belül, mind az osztrák örökös tartományok, illetve rajtuk keresztül a Német-római Birodalom felé – 16. század közepi lakosságát (1552) 2900–3000 fő közöttire becsüli a kutatás. Az adóösszeírások elemzésén alapuló becslés három generációval később (1633-ban) közel 25%-os népesség növekedéssel e lakosságszámot 3960–4070 főben jelezte. Egy más forrásbázison nyugvó vizsgálat a 17. század végi lakosságszámot 8500-ban (1678), illetve a pestis pusztítása miatt – az előző adatsorokhoz jóval inkább közelítve – 6000 főben (1680) adta meg.

A közép-európai szinten is közepes nagyságú, országrendiséggel – azaz diétai képviselettel – rendelkező szabad királyi várost német mintára polgármester, és a tekintélyben, rangban némileg mögötte álló városbíró vezette. Megválasztásukra évente Szent György napján került sor, amikor megújították a legszűkebb városvezetői elitet alkotó a 12 tagú belső tanácsot, ennek munkáját ellenőrző és konfliktusoktól sem mentesen segítő 24 tagú külső tanácsot. A város a 13. század végétől a 16. század közepéig nyolc Fertő parti jobbágyfalut szerzett meg. E város uradalommal – melynek falvait a városvezető elit tagjai évenkénti kiosztás alapján, ún. Grafokként birtokolhatták – Sopron a vármegye birtokos társadalmának is tagja volt, követei rendszeresen részt vettek a megyegyűléseken is.

Míg a 16. századi polgármesterek, városbírák jelentős része a kereskedő és kézműves elitből került ki, a 17. században egyre jelentősebb, nagyobb számú lesz az egyetemi végzettségű

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.