rubicon

Simonyi-Semadam Sándor

A trianoni béke kormányfője
4 perc olvasás

1920. június 4-én délután fél ötkor a Nagy- és Kis-Trianon palotát összekötő csarnokban dr. Bénárd Ágoston munkaügyi és népjóléti miniszter és dr. Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter – a minisztertanács határozatára – aláírta a békeszerződést. A miniszterelnök ekkor Simonyi-Semadam Sándor volt. 

Az addig jóformán ismeretlen politikus élete és pályája választ ad arra, hogy miért vállalhatta a hálátlan miniszterelnöki szerepet, s arra is, előtte és utána miben tűnt ki kor­társai közül. Az sem kevésbé érdekes, miért figyelt fel rá Horthy Miklós, aki – viszonzásul – kormányzói szerepköre széles körű elismertetését a miniszterelnök által először aláírt rendeletek egyikében kapta.

Simonyi-Semadam Sándor 1901-es választási győzelmével lépett az országos politika színterére. A kor kedvelt képes hetilapjában az új honatyák között megjelent a volt Veszprém megyei főszolgabíró arcképe és pár soros életrajza. Kerületét „Sopron megyeinek” írták, pedig Németújvár (Güssing) Vas vármegyéhez tartozott, ahol Simonyi-Semadam diadala néppárti színekben azért számított jelentősnek, mert a legyőzött Rosenberg Gyula már több mint tíz éve volt ott szabadelvű párti képviselő. 

Mindez erőteljes katolikus támogatást sejtet. Ezt igazolja, hogy a Veszprém megyei Cseszneken 1864. március 23-án született, középiskoláit a fővárosban, az egyetemet pedig Budapesten és

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta