rubicon

Sem háború, sem béke

1918, Magyarorzság
19 perc olvasás
A győztes forradalom polgári demokratikus követelményeket és a földkérdés rendezését írta a zászlajára, s feladatává vált a magára maradt Magyarország területének védelme, független államiságának megteremtése. Ehhez azonban hiányzott a hadsereg, a külügyi apparátus és a saját pénz. A legfőbb kérdés abban állt, hogy a program megvalósításához az új kormány gyorsan hozzálát-e, s mindehhez milyen társadalmi támogatást tud szerezni. Dönteni kellett arról is, hogy az ország állományát milyen elvi alapon, milyen módszerekkel és milyen erőkkel védelmezik. Mindezt olyan feltételek között, amikor a háborús vereséggel ugyan mindenki tisztában volt, ám senki sem tudhatta, végül mi lesz a béke ára.

A háború Magyarországon gyorsan elvesztette népszerűségét. Mind több örökre megnyomorított hadirokkant érkezett haza, áradtak a hírek a hősi halottakról és eltűntekről. A falvakban krónikussá vált a munkaerőhiány, a városokban az ínség. A menhelyek és a szükségkonyhák nem tudták ellátni a rászorulókat. A háború költségeinek fedezésére egyre nagyobb mértékben vették igénybe a lakosság kölcsöneit, és működtették a bankóprést. Emiatt azután a polgárok hadikölcsönökbe fektetett pénze elúszott. A korona megrendült, elkezdődött a pénz elértéktelenedése. Pénzük megmentése és „fialtatása” érdekében hozzá nem értő emberek tömegei kezdtek tőzsdézni és pénzügyi műveletekbe bocsátkozni, aminek eredményeként hatalmas vagyonok keletkeztek és váltak semmivé napok alatt.

A polgári demokratikus forradalom

A politikai elit tekintélye a vesztes háború felelősségének súlya alatt megingott. A parlamenti – és az azon kívüli – ellenzék, amely 1914-ben honvédő álláspontra helyezkedett, követelte ennek árát: az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.