rubicon

Schengen sebei

Az Európai Unió vízumrendészete és az illegális migráció
3 perc olvasás

Az Európai Unió egységes határőrizeti rendszerének egyik legfontosabb pillére – amelyről az utóbbi hónapok zajos vitáiban még nem esett szó – az egységes uniós vízumrendészet. E rendszert a Schengen-övezet tagállamai azért hozták létre, hogy közös ellenőrzés alatt tartsák az immár belső határellenőrzéssel nem védett tagállamokba az idegenek belépését, illetve benttartózkodását. 

A vízumeljárás

A vízumeljárást a Schengen-övezet országaiban egyrészt a nemzeti jogszabályok, másrészt az Európai Unió rendeletei határozzák meg. Magyarországon a 2007. évi II. törvény szabályozza a harmadik országbeli – vagyis az unión kívüli – állampolgárok be­utazását és tartózkodását, a 2007. évi I. törvény pedig a szabad mozgás jogával rendelkező személyek beutazását és tartózkodását. Míg a 810/2009/EK rendelet előírja a Közösségi Ví­zumkódex létrehozását, az 539/ 2001/EK rendelet tartalmazza a külső határok átlépésekor ví­zum­­kötelezettség alá eső, illetve az e kötelezettség alól mentes harmadik országok felsorolását. A „schengeni” Vízuminformációs Rendszer létrehozásáról (VIS) szóló 2004/512/EK rendelet pedig az egyik

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.