rubicon

Savoyai Jenő

A Habsburg Monarchia Atlasza
18 perc olvasás

Vajon a Nemzeti Galéria látogatói közül hányan tudják, hogy kinek a lovas szobra néz le a főbejárat előtt a Dunára? A külföldi turistáknak valószínűleg fogalmuk sincs róla. Savoyai Jenő? Mit keres egy savoyai a budai Várban? A magyarok talán hallottak róla, de afféle „labancnak” tekintik, aki a Habsburgokat szolgálta. Pedig Magyarország egyetlen hadvezérnek sem köszönhet annyit, mint ennek a különös, hazátlan, nemzetek feletti arisztokratának.

 

Eugène-Maurice de Savoie-Cari­gnannak, Soissons és Dreux grófjának ötödik fia a keresztelőn a François és Eugène keresztneveket kap­­ta. Gyermekkorában, amikor papnak készült, Savoyai abbé néven emlegették, ifjúkorában Carignan lovagja né­ven mutatták be, felnőttkorában pedig egyszerűen csak Jenő hercegként utaltak rá. Ő maga államok felett álló arisztokratához illően három nyelven írta le a nevét, az első tagját olaszul, a másodikat németül, a harmadikat franciául: Eugenio von Savoie. E nevet fordították le a legtöbb európai nyelvre, ezért magyarul Savoyai Jenőként vált ismertté. Öregkorában egy német dal „a Nemes Lovag” (Der edle Ritter) néven emlegette, Nagy Frigyes porosz király a Habsburg Monarchia Atlaszának, Friedrich Karl von Schönborn birodalmi alkancellár pedig „a becsületes emberek királyának” nevezte őt leveleiben.

Savoyai Jenő, a törökverő hadvezér. Jacob van Schuppen festménye, 1721 Mazarin bíboros rokona

Apai ágon rendkívül

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.