rubicon

Sajtófogadás 1956. november 3-án

A Nagy Imre-per irataiból
20 perc olvasás

A Nagy Imre-kormány első és egyben utolsó nemzetközi sajtóértekezletére alig fél nappal a szovjet invázió megindulása előtt került sor.

Az eredeti gyorsírói jegyzőkönyv csak nemrég került elő a Nagy Imre-per iratanyagából.

A sajtófogadásra a parlament Gobelin-termében mintegy másfél száz, zömmel külföldi újságíró jelenlétében került sor. Eredetileg Nagy Imre nyilatkozott volna a külföldi újságíróknak, de az események felgyorsulása miatt erre nem tudott időt szakítani. A miniszterelnököt Losonczy Géza és Tildy Zoltán államminiszterek helyettesítették, akik a kormány álláspontját ismertették. A zaklatott légkörben rosszul előkészített sajtókonferencián (nem gondoskodtak például megfelelő tolmácsolásról) a kérdések többsége – a kormányátalakítás mellett – a szovjet csapatmozdulatokra, a szovjet-magyar tárgyalások részleteire és a két ország viszonyának várható alakulására vonatkoztak.

A nagy érdeklődés teljesen érthető volt. Nemcsak Nagy Imre és környezete, a HM és a vezérkar, hanem a sajtójelentések alapján az egész ország tudta, hogy alig két nappal Budapest kiürítése után, november 1-jétől kezdve nagy létszámú szovjet csapaterősítések érkeztek az országba. Körülvették a repülőtereket és a nagyobb városokat; megkezdték a magyar-osztrák határ lezárását; megszállták a vasútállomásokat; ellenőrzésük alá vonták az út- és vasútvonalakat. Világszenzációt jelentett, hogy Magyarország november 1-jén kilépett az alig másfél éve alakult Varsói Szerződésből, kinyilvánította semlegességét, és az ENSZ-hez fordult segítségért.

Nyilvánosságra került, hogy a magyar kormány drámai lépését megelőzte Nagy Imre többszöri szóbeli, majd írásbeli tiltakozása Andropov szovjet követnél az újabb katonai egységek érkezése miatt. A szovjetek – időhúzás céljából

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.