rubicon

Rerum novarum

5 perc olvasás
II. János Pál pápa az 1991. évet a „katolikus szociális tanítás évének” nyilvánította. A katolikus egyház ily módon emlékezik meg arról, hogy XIII. Leó pápa száz évvel ezelőtt, 1891. május 15-én adta ki híres „Rerum novarum” kezdetű körlevelét „a munkások helyzetéről”. A szociális munka, a szegények, a betegek, a hátrányos helyzetűek gondozása mindig fontos része volt a keresztény egyházak tevékenységének.

Az 1880-as években Európa-szerte megélénkülő munkásmozgalom hatására a katolikus papság és értelmiség körében is megnőtt az érdeklődés a szociális kérdések iránt. Több országban egyesületek, munkacsoportok alakultak, és folyóiratok indultak a társadalmi problémák tanulmányozására. 1884-ben a svájci Fribourgban nemzetközi szervezet is létesült, a Társadalmi és Közgazdasági Tanulmányok Katolikus Uniója. A munkáskérdés körüli vitákban két irányzat alakult ki: Az egyik a klasszikus liberalizmus elvei alapján az egyéni szabadság sérelmét látta minden állami beavatkozásban, a másik pedig hathatós állami szociálpolitikát sürgetett. A vitás kérdések eldöntése érdekében a Fribourgi Unió emlékiratban fordult a pápához, aki már püspök korában is érdeklődést mutatott a szociális kérdések iránt.

Az osztályharc elutasítása

XIII. Leó pápa 1891. május 15-én adta ki a Rerum novarum kezdetű encikliát (körlevelet) a munkások helyzetéről. Megszövegezésében több jeles, gazdasági és szociális kérdésekkel foglalkozó teológus működött közre, s különösen figyelembe vették a Fribourgi Unió emlékiratában kifejezett nézeteket.

A körlevél nem elégszik meg a munkások helyzetének bemutatásával, hanem élesen bírálja a liberális kapitalizmus gazdasági rendszerét, amely „a munkásokat a munkaadók embertelenségének és korlátlan

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta