rubicon

Rákosi óvóhelye

F–4. Az MDP titkos vezetési pontja
15 perc olvasás

A Kossuth térről a Deák Ferenc tér felé utazva, körülbelül félúton jobbra, a metróvonali alagútból nyílik az ország egyik – egykor – szigorúan titkos föld alatti óvóhelye. A létesítmény építésére a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőség (MDP KV) Pártgazdasági Osztálya adott utasítást 1951. december 28-án. 

Bár Budapesten akkor már létezett hasonló létesítmény a Várhegy alatt, az a pártvezetés épületeitől távolabb volt és így nem lett volna gyorsan (néhány percen belül) elérhető. A hidegháborús pszichózisban szükségesnek látszott egy gyorsan igénybe vehető, új, titkos föld alatti óvóhely kialakítása. Fontos szempont volt, hogy ebben a létesítményben lett volna föld alatti menekítési lehetőség a metrón keresztül, míg a másik létesítménynél, bár terveztek ilyet, az nem valósult meg. 

Az F–4 névvel jelölt szuperbunkerben a pártvezetés – élén Rákosi Mátyás – számára kívántak háborús helyzetben védelmet nyújtani s menekülési utat biztosítani.

Az ötvenes évek elejének felfokozott hidegháborús hangulatában számos országban természetesnek tűnt, hogy a felső állami és pártvezetés számára biztonságos

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.