rubicon

Rákosi Mátyás

Sztálin legjobb magyar tanítványa
25 perc olvasás

Negyedszázada halt meg Rákosi Mátyás, egykoron népünk „bölcs vezére”, Sztálin legjobb magyar tanítványa. Majd' nyolc évtizednyi életéből 16 évet börtönben, 25 évet pedig emigrációban töltött. Hatalmat – előbb pártja vezetőjeként, majd az ország „uraként” – jóval kevesebb ideig, egy bő évtizedig tudhatott a kezében. Ehhez képest legalább oly mértékben nyomta rá bélyegét az ország e századi történelmére, mint elődje, Horthy Miklós negyedszázados kormányzósága, illetve utódja, Kádár János egyharmad évszázadnyi regnálása alatt.

Amikor Rákosi Mátyás 1945. január 30-án a Magyar Kommunista Párt vezetőjeként – szovjetunióbeli emigrációjából hazatérve – újból magyar földre lépett, aligha volt ismert a szélesebb közvélemény előtt. Noha 1925-ös pere idején a Tolnai Világlapja közzétette fényképét, két évtized távlatából nem sokan emlékezhettek rá. A tevékenységét inkább számon tartó magyarországi kommunisták sem lehettek egy-kétezernél többen. Éppen ezért a Szovjetunió és a Vörös Hadsereg támogatását élvező MKP számára egyszerre jelentett sürgető feladatot, hogy kialakítsa a párt „magyar arculatát”, és felépítse a pártvezér, Rákosi imázsát.

Útban a hatalom felé

A pártnak és vezetőjének politikai jelentőségét igencsak felértékelte az a tény, hogy a Vörös Hadsereg magyarországi főparancsnoksága, illetve az ugyancsak szovjet vezetéssel működő Szövetséges Ellenőrző Bizottság őket tekintette legfontosabb tárgyalópartnereinek. Rákosi, aki a húszas években a Komintern megbízottjaként több európai országban vett részt lenini típusú kommunista párt létrehozásában, most azzal a feladattal érkezett vissza szülőföldjére, hogy igazi tömegpárttá és koalícióképes politikai

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.