rubicon

Rákóczi a vizsgálóbíró előtt

8 perc olvasás

1701. április 18-án a sárosi kastélyban letartóztatták II. Rákóczi Ferencet, és több társával együtt a bécsújhelyi börtönbe kísérték. Miért került sor erre a letartóztatásra, hogyan zajlott le az ügy kivizsgálása, s miként sikerült az ítélethozatal előtt Rákóczi szöktetése?

 

Rákóczi személye sokáig nem volt kedvelt a felső-magyarországi nemesség körében, amely emlékezett hosszú külföldi tartózkodására, németes szokásaira, a Hessen-Rheinfelsi Sarolta Amáliával kötött házasságára és nem utolsósorban az 1697-es hegyaljai felkelés előli menekülésére, amikor felajánlotta a császárnak, hogy magyarországi birtokai ellenében kész másutt megfelelő ellenértéket elfogadni. 

Francia kapcsolat

„Bercsényi – írja Rákóczi a Vallomásokban – nem kis csodálkozással, de annál jobban megvigasztalódva vette észre, hogy német ruhám alatt igaz magyar hazafiúi szív dobog.” Ez a hazafiúi szív érzékenyen reagált a jobbágyság katonai elnyomására és a nemesi sérelmek­re. S ő volt az egyetlen, aki – dédapjának a franciákkal és a svédekkel kötött szerződése alapján – kapcsolatba léphetett a külvilággal. „Nevezetesen csak az én személyem volt az – írta Rákóczi –, amely családomnak és őseim tekintélyénél fogva összefoghatta az egymás között egyenlőknek elgondolásait és biztosíthatta a külföldi keresztény uralkodók barátságát is.”

Elsősorban Franciaország segítségében bízott, amely ekkor a spanyol örökösödés ügyében került szembe a Habsburgokkal. 1700. november 1-jén meghalt a spanyol király, aki a Napkirály leszármazottját választotta

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta