rubicon

Raguzától Moldváig

Vazallus államok az Oszmán Birodalom peremvidékén
12 perc olvasás

Az Erdélyi Fejedelemség függő viszonyban állt az Oszmán Birodalommal, fejedelmei csak szultáni jóváhagyással uralkodhattak és politikai mozgásterüket is nagyban befolyásolták a Fényes Porta érdekei. A fejedelemség mindazonáltal távolról sem volt egyedül ebben a helyzetében: az oszmán állam határain számos olyan terület volt, amelynek közvetlen irányítását a szultánok a helyi elit kezében hagyták és csak indirekt módon gyakorolták felette hatalmukat.

A 14–15. századi oszmán expanzió során újra és újra megfigyelhető a minta, hogy a katonailag frissen legyőzött területeket a szultánok nem feltétlenül tagolták be azonnal a birodalomba, a közigazgatás és a birtokviszonyok radikális átszabása sok esetben elmaradt. Ilyenkor a behódolást választó helyi elit megkapta a lehetőséget arra, hogy megtartsa a terület feletti hatalmát, cserébe hűséget és egyes, a szultán által kiállított dokumentumokban részletezett szolgáltatásokat ígért az oszmán uralkodónak. Az oszmán felségterület balkáni előrenyomulása során ilyen helyzetbe került végső bukása előtt mintegy nyolcvan évvel a Bizánci Birodalom maradéka, de hasonló függést vállaltak a szerb despoták, bolgár cárok, Bosznia uralkodói, albán fejedelmek és a görög szigetvilág egyes részei is.

A függési rendszer kiépítése Szultáni kézjegy (tugra) III. Murád 1575-ben Raguzának adott ahdnaméjáról. Ahogy más oszmán vazallusok esetében is, ez a díszes dokumentum határozta meg a városállam kötelességeit és jogait a birodalommal szemben

A változó politikai viszonyok

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.