rubicon

Quisling

3 perc olvasás

Vidkun Abraham Lauritz Quisling politikus, diplomata 1887. július 18-án született a norvégiai Freysdalban. Apja, Jon Lauritz Qvisling, egy Dániából származó lelkészcsalád fia még „v”-vel írta a nevét. Quisling neve még életében elhíresült: a náci szellemiségű és a megszálló német hatalommal kollaboráló, hazaáruló politikusok elnevezésére használják azóta is.

Az ifjú Quisling

Az ifjú Quisling az érettségi után katonai pályára lépett, először tüzérségi iskolába járt, majd 1911-ben kitűnő eredménnyel fejezte be a katonai főiskolát Oslóban. 1917-től már a vezérkarban szolgált kapitányi rangban. 1913-tól kezdett oroszul tanulni. Nyelvtudását 1918 márciusától Oroszországban hasznosíthatta mint a semleges Norvégia katonai attaséja. A forradalomba és terrorba süllyedő Oroszország mély benyomást tett rá, és itt találkozott életének meghatározó figurájával is: Frederik Prytz kapitánnyal.

Quisling magánélete komplikációkkal teli: 1922-ben a Vöröskereszt által szervezett segélyakciók keretében a Szovjetunióban dolgozott, s az éhség sújtotta Ukrajnában feleségül vette a 17 éves Alexandrát, hogy kijuttathassa az országból. Amikor egy évvel később visszatért Harkovba,

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.