rubicon

Püspöki székhely

Győr a középkorban
8 perc olvasás

Amikor I. (Szent) István király (1000–1038) 1001-ben Esztergom központtal létrehozta az első önálló magyar egyháztartományt, minden bizonnyal arra törekedett, hogy annak szabály szerint három suffraganeus egyházmegyéje legyen. A már korábban megalapított veszprémi és az 1003-ban létesített erdélyi egyházmegye mellett a harmadik minden bizonnyal a győri volt, amelyet vélhetően már 1001-ben megalapított, és amely így a veszprémi és az esztergomi egyházmegye közé ékelődött be.

A középkori magyar politikában a megyés püspökök meghatározó szereppel bírtak. A főpapság a királyi hatalom egyik fő támaszát jelentette. Emiatt uralkodóink előszeretettel neveztek ki olyan személyeket az egyházmegyék élére, akiket megbízhatónak tartottak. A politika forgandósága miatt a királyokkal kialakított szoros kapcsolat hol áldás, hol pedig átok volt, nemcsak a püspök, hanem a város számára is. Erre már az Anjou-korban is látunk példát. I. Károly király (1301–1342) csaknem két évtizeden keresztül hadakozott az utolsó Árpádok idején megerősödött oligarchák, az úgynevezett „kiski­rályok” ellen. Kőszegi Miklós püspök (1308–1336) a Nyugat-Dunántúlon meghatározó, Károly ellen fellázadt Kőszegi család tagjaként nem nyerhette el a király bizalmát. Miklós püspök utódja, Kálmán herceg (1337–1375) – aki a király házasságon kívül született gyermeke volt – természetesen mindvégig élvezte az udvar támogatását.

Hűség és árulás

1403-ban olyan országos események zajlottak, melyek komolyan befolyásolták a város életét. Amikor Zsigmond király (1387–1437) Csehországba utazott, az uralkodásával elégedetlen főurak szervezkedni kezdtek. 1402 végén Váradon gyűltek össze, ahol Szent László király fejereklyéjére esküt

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.