rubicon

Puskás Ferencék imája

Emlékezés az 1956-os forradalom áldozataira
1 perc olvasás

Különleges fénykép került elő az 1956-os forradalmat köve­tő időszakból: a Budapesti Honvéd világhírű futballcsapata november 22-én az Athletic Bilbao (akkori nevén Atlético de Bilbao) ellen játszott a spanyol bajnok pályáján nyolcaddöntőt a Bajnokcsapatok Európa-kupájában (BEK), és a dokumentumértékű fotó tanúsága szerint a mérkőzés előtt a San Mamés Stadionban közös imát mondtak a magyar áldozatokért. 

A kép a kezdőkörben felsorakozó két együttest ábrázolja, középen a három játékvezetővel és a közös fohászt vezető, reverendás pappal, a háttérben a lelátón és a teraszokon zsúfolódó nézőkkel. Érdekesség, hogy a Honvédelmi Minisztérium kirakatcsapatának több tagja összekulcsolt kézzel hallgatja az alighanem spanyol nyelven elhangzó imát. Korabeli spanyol sajtóforrásokból tudjuk, hogy a magyar küldöttség eredetileg gyászszünetet kért a Magyarországon elesettek emlékére, a bilbaóiak azonban úgy döntöttek, inkább egy közös Miatyánkot mondanak a forradalom halottaiért.

Kép: Photo Elorza. Archive Athletic Club Museoa

A Faragó Lajos – Rákóczi László, Bányai Nándor, Solti István – Bozsik József, Kotász Antal – Budai II László, Kocsis Sándor, Machos Ferenc, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán felállásban pályára lépő magyar csapat tagjai fekete gyászszalagot viseltek. A 45 ezer néző előtt lejátszott mérkőzést végül a Bilbao nyerte meg 3:2-re (a két magyar gólt Budai és Kocsis szerezte). A rendkívüli állapot miatt semleges helyszínen, Brüsszelben rendezett december 20-i visszavágón 3:3-as döntetlen született, így az október végétől Nyugat-Európában túrázó magyar csapat kiesett a BEK-ből. 

A játékosok többsége nem tért haza, a Budapesti Honvéd 1957 elején – öt, más egyesületből csatlakozó futballistával kiegészülve – dél-amerikai túrára indult. A magyar forradalommal vállalt spanyolországi szolidaritásra jellemző, hogy a spanyol sportvezetők úgy döntöttek, a szovjet katonai beavatkozás elleni tiltakozásképpen – Hollandiához és Svájc­hoz hasonlóan – bojkottálják az 1956. november 22-én kezdő­dő melbourne-i olimpiai játékokat.

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.