rubicon

Piac, civil társadalom, csiszoltság

Néhány gondolat az angol polgárosodásról
23 perc olvasás
A 19. században a brit polgárság sikert sikerre halmozva alakította hazáját a világ műhelyévé, annak politikai rendszerét a polgári szabadságjogok felett őrködő parlamenti váltógazdasággá. Megszoktuk, hogy ezt a megelőző évszázadok fejlődésének természetes kimeneteleként képzeljük el. Ám e fejlődés ívét aligha rajzolja elénk a kapitalista mintaországról szóló séma. Cikkünk arra invitálja az olvasót, hogy vessen egy kritikus pillantást a polgári attitűdök és a polgári lét gazdasági, politikai és kulturális ismérveinek alakulására a szigetország kora újkori történetében. Reméljük, az egyszerű megértés kényelmes igénye nem akadályozza a kép izgalmas részleteinek felfedezését.

Ha a kora újkori Anglia történetét a polgárosodás problematikáján keresztül vesszük górcső alá, azt látjuk, hogy a valóság sokkal színesebb, mint a tankönyvek által nyújtott semmitmondó, a világot fekete-fehéren ábrázoló árnyalatlan kép. Sokan, sokféleképpen próbáltak leszámolni a különféle leegyszerűsítésekkel. Ennek egyik útját azok a történészek képviselik, akik a paradigmán belül megmaradva – tehát lényegében elfogadva a brit társadalomszerkezet és mentalitás 16–18. század közötti döntő átalakulásának tézisét – igyekszenek árnyaltabb képet nyújtani arról, hogy az egyes részterületeken (tulajdon- és jogviszonyok, társadalmi-politikai eszmék és attitűdök, magánéleti szokások) mikor, milyen körülmények között következett be az átalakulás.

Radikális átértelmezés

A másik lehetőség a radikális átértelmezés, a „dogma” mindenestől való elutasítása. Ennek két szélső pólusát – jóllehet nem egymás alternatívájaként fogalmazódtak meg – talán az „angol individualizmus” eredetét az angol paraszti társadalomban legkésőbb

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.