rubicon

Petőfi Sándor

A szabadság fanatikus apostola
13 perc olvasás
Van-e, ki ne ismerné Petőfinek a szabadsággal kapcsolatos lelkesült gondolatait, vallomásait, vízióit vagy ahogy a múlt századi poétikus irodalomtörténet fogalmazott: szabadságvallását? Petőfi a szabadságideológiák varázsában élt és alkotott, s a szabadság fogalma (vagy képzete?) felnőttkorának minden gesztusát és alkotását átjárta. Alighanem ő a ritka teljes példája annak, ahogy valaki mind a magánéletet, mind a társadalmi eszmélkedést, mind az elméleti vagy gyakorlati politizálást csak és kizárólag a szabadság jegyében tudja elképzelni és láttatni.

Petőfi önképét és önideológiáját, a szabadság szinte isteni jellegű mindenekfelettiségének s mindenhatóságának korlátlan igényét nagy nyomatékkal, szemléletesen közvetíti ama nagyon ismert, tömörségében is nagy ívű, romantikusan fellengzős és rejtélyes állítás és vállalás, mely az 1847-ben megjelent Összes költeményei élén mottóként álló epigrammájában olvasható: Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem. Szerelmemért föláldozom Az életet, Szabadságért föláldozom Szerelmemet.

Lánglelkű vízió

Szabadság – az egyén számára, a társadalom minden tagja számára, a nép számára, a nemzet számára, az egész világ számára. Szabadság – kitől vagy mitől: Istentől? társadalmi kötöttségektől? általában a felsőbbségtől s elnyomástól? más ország vagy idegen nemzet kormányzásától? A romantikus költő szinte soha nem tesz különbséget a sok- vagy többféle értelmezés között: a lánglelkű vízió osztatlanul, elemzési igény nélkül és egyetemesen tartalmazza egyszerre az összes értelmezési lehetőséget.

A szabadság Petőfi számára nem kifejtendő, analitikus, elméleti probléma – hiszen nem szakfilozófusról, hanem költőről van szó –, nem is csak megvalósítandó, aktualizálható

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.