rubicon

Pető Iván a magyar–szovjet gazdasági kapcsolatok múltjáról

Titkos kapcsolatok
8 perc olvasás

Az 1956-os követelések egyike az volt, hogy a Szovjetunióval folytatott gazdasági kapcsolatok adatait hozzák nyilvánosságra. Ám e témát azóta is hallgatás, titokzatosság lengi körül. Hivatalos adatok hiányában csak a jamburgi beruházással kapcsolatban mennyi ellenőrizhetetlen hír keringett országszerte. Pedig egy alkalommal megtört a csend. A Szovjetunió kormánya 1956. október 30-án kiadott nyilatkozatában elismerte, hogy Magyarországhoz fűződő gazdasági kapcsolataiban nem érvényesült az egyenjogúság, és a teljes szuverenitás helyreállítását helyezte kilátásba. Ez azóta is elmaradt. Mit tudunk most a két ország gazdasági összefonódásának kialakulásáról és arról, hogy mi az oka ennek a titokzatosságnak- - kérdezzük Pető Iván gazdaságtörténészt.

- Titokzatosságra természetesen ott van szükség, ahol titkok vannak, vagyis ahol egyenlőtlen kereskedelmi megállapodások vannak, olyanok, amelyek Magyarországra nézve hátrányosak. Hogy milyen volumenű kereskedelem van a két ország között, az az ötvenes években, de még később is titoknak számított. Persze az egész korszakban nagy szerepet játszott az általános titkolózási mánia, a ködösítés, a tények elfedésének hajlama. De maguk a tények se túlságosan hízelgőnek két elvileg egyenrangúnak mondott országra nézve.

Mivel tudtommal ezek a szerződések mind a mai napig nem kerültek nyilvánosságra, erről közvetlenül és konkrétan keveset lehet tudni. Én inkább nem is erről beszélnek, hanem arról, ami valóban hátrányos, azaz hosszú távon hátrányos. Hiszen ha egy kereskedelmi megállapodásról, egy adott időszakra szóló áruszállítási megállapodásról kiderül, hogy hátrányos, jön egy új kormány, amely véget vet neki és új, előnyösebb megállapodást köt.

- Azt, hogy milyen hátrányos Magyarországra nézve a Szovjetunióval folytatott gazdasági kapcsolat,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.