rubicon

Pénzek, pénzverdék, pénzemberek

13 perc olvasás
A magyar pénzverés megindítása Szent István király államszervező tevékenységének része volt. Első pénzeink Európában is kiválónak számítottak, ám a hazai forgalomban sokáig inkább természetben, „állatpénzzel”, tinóval fizettek. A következő századokban egyre nagyobb lett a pénzforgalom, miközben megkezdődött minőségének romlása. Nemesfémbányáink gazdagsága azonban lehetővé tette, hogy igazán nagy uralkodóink, mint az Anjou királyok vagy Mátyás ismételten erős pénzt verethessenek.

Szent István az önálló feudális magyar királyság megalapításával párhuzamosan új, az országban addig ismeretlen intézményeket vezetett be. A világi és az egyházi közigazgatás megszervezése, a törvények első írásba foglalása mellett az ő nevéhez fűződik a pénzverés megindítása is. A nyugat-európai denárrendszerhez kapcsolódva, a korabeli Európa egyedüli pénznemét, az ezüstből készült denárt verette. Kiváló minőségű, mondhatni színezüstből készült pénzei komoly hírnevet vívtak ki maguknak a nemzetközi pénzforgalomban is. Közvetlen utódai alatt nem történt alapvető változás a pénzverés tekintetében, viszont a század vége felé már mutatkozni kezdtek a későbbi súlyos pénzromlás első jelei.

Árpád-kori pénzverés

A 11. század második felétől kezdték alkalmazni uralkodóink a periodikus pénzújítás rendszerét, amely rövid megszakításokkal lényegében Mátyás pénzreformjáig érvényben volt. Ennek értelmében az uralkodó meghatározott időközönként – a 13. század elejétől bizonyíthatóan évente – új pénzt bocsátott ki, amelyre az előző évit bizonyos illetéklevonás mellett be kellett váltani. Ezt a váltási különbséget nevezték a „kamara hasznának” (lucrum camerae), amely középkori uralkodóink egyik legjelentősebb bevételi forrását

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.