rubicon

Pázmány, a nemzetnevelő

A nevelés „fondamentoma az ország javainak”
8 perc olvasás
Pázmány Péter tevékenységét kettős cél vezérelte: nevelni, formálni az embereket, „erkölcsöket jobbítani”, „tudományokat gyökereztetni”, s mindezt a magyarság hasznára és felemelkedésére fordítani. Nem véletlen, hogy az egykori esztergomi érseket – egyházfői mivolta mellett – nemzetnevelőként, nemzetpolitikusként, kultúrpolitikusként is számon tartjuk. Írásunk az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny egyik témájához kapcsolódva mutatja be Pázmányt, a sokoldalú nemzetnevelőt.

Pázmány Péter életművében a főpapi, írói, politikusi, mecénási és pedagógiai munkásság egymással összefonódva, sokszínűen jelent meg. Az említett területek mindegyikén maradandót alkotott, bármihez fogott hozzá, azt nagy akaraterővel, teljes intenzitással hajtotta végre. Belső meggyőződése volt, hogy „nem immel-ámmal, nem tunyán és puhán, nem restül és álmos szemmel, nem lágyan és unatkozva, hanem éberen és nyersen, szorgalmatossággal, telhetetlenül, nyughatatlanul, fáradhatatlanul, unatkozás nélkül kell munkálkodnunk”.

Pázmány négy évtizedes fáradhatatlan munkálkodását egyháza és a magyarság szolgálatába állította. Számára a kettő szinte ugyanazt jelentette; meggyőződése volt, hogy darabokra szabdalt hazáját csak a katolicizmus helyreállítása mentheti meg a pusztulástól. Tettei, írásai és tervei egyaránt ennek a felfogásnak a jegyében fogantak, életműve ezért is mutat oly egységes képet. Erős öntudat, szilárd meggyőződés és a skolasztikán iskolázott gondolkodói fegyelem húzódott meg nevelési elvei mögött.

A nevelés egyébként is világos tervszerűséget tételez fel, tudatos elképzelések nélkül nincs pedagógiai siker. Nemzetnevelővé épp ezért csakis az minősíthető, aki szigorú logikai rend szerint

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.