rubicon

Paszkevics

Az orosz hadsereg főparancsnoka
7 perc olvasás
Az 1830–1831-es lengyel szabadságharcot leverő Ivan Fjodorovics Paszkevics orosz tábornagy, miután az orosz hadak bevették a lengyel fővárost, a következő jelentést küldte Miklós cárnak: Varsó Felséged lábai előtt hever. A világosi fegyverletétel után a Magyarországra bevonult orosz hadsereg főparancsnokaként ugyanezzel a fordulattal élt: Magyarország Felséged lábai előtt hever.

I. Miklós az 1849. június 15–20-a között Magyarországra benyomuló orosz haderő élére régi bizalmasát, Paszkevics tábornagyot, Lengyelország helytartóját állította. Minden oroszok cárja a főparancsnok személyének kiválasztásával és az intervenciós hadsereg hatalmas tömegével egyaránt jelezte: Európa biztos lehet az orosz fegyverek gyors sikerében. A cár 1849. május 5-én kelt levelében a következő instrukciókat adta Paszkevicsnak: „A jelenlegi helyzetben, úgy gondolom, valóságos segítséget kell nyújtanunk, nem elszigetelten, hanem az összes számításba vehető erőkkel, úgy, hogy a várt siker kétségtelen legyen. Te magad vezesd új győzelmekre, nagylelkű, segítő tettre hadseregemet; segítsen meg bennünket az Isten, s te légy az ő eszköze! […] ne hagyd magad az osztrákok által befolyásoltatni, nyugodtan mérlegeld a siker valamennyi előfeltételét, s akkor Isten nevében orosz módra, gyorsan csapj le ellenségeinkre. Ne kíméld a csőcseléket.”

Jereván grófja, Varsó hercege

Ivan Fjodorovics Paszkevics 1782. május 20-án született Poltavában. Fényes karrierjét, hatalmas birtokait és a cár bizalmát annak köszönhette, hogy kitartással, hűséggel, nagy munkabírással és személyes bátorsággal szolgált hosszú évtizedeken át az Orosz Birodalom hadseregében. Hadapródként került a pétervári udvarba, 1806-tól fiatal

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.