rubicon

Overlord

A második front megnyitásának diplomáciai háttere
18 perc olvasás
1944. június 6-án hajnalban az angol–amerikai erők 176 000 emberrel, 20 000 járművel és több ezer repülőgéppel megindították a világtörténelem mindmáig legnagyobb szabású partra szálló hadműveletét, az Overlord fedőnevű akciót. A német csapatok, amelyek a szövetségesek olaszországi előretörését addig aránylag kis erőkkel is le tudták lassítani, most valóban két tűz közé kerültek. Azt a látszólag rendkívül kézenfekvő választást, hogy az angolok és az amerikaiak Franciaország területén kezdjék el a német ellenállás felgöngyölítését, rendkívül intenzív és bonyolult diplomáciai akciók, sőt „valódi” hadműveletek előzték meg. Sokáig nyitva maradt a kérdés: hadászati vagy politikai szempontok határozzák meg a döntést?

A történet még 1941 júliusában kezdődött, amikor Sztálin azt javasolta Churchillnek: Nagy-Britannia minél előbb térjen vissza – hadviselő félként – a kontinensre, s ehhez a legalkalmasabb területnek a megszállt Franciaországot tartotta. Szeptember 13-án a szovjet vezető a Balkánt is megemlítette a szóba jöhető helyek között, s egy héttel később – a hadi helyzet romlásával – már azt is örömmel üdvözölte volna, ha szovjet területen kapcsolódik be 25-30 brit hadosztály a német támadók elleni harcba. A brit miniszterelnök kivitelezhetetlennek tartotta ezeket a terveket, bár Vjacseszláv Molotov, a kitartásáról híres szovjet külügyminiszter még hónapokig napirenden tartotta az elképzelést. Nagyobb sikerrel jártak a szovjeteknek az amerikaiakkal Pearl Harbor után folytatott tárgyalásai: Franklin D. Roosevelt 1942 májusában ígéretet tett a Washingtonba látogató Molotovnak egy második európai front megnyitására.

Óriási kockázat

A nyugati szövetségesek lényegében már az 1941. december–1942.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.