rubicon

Oszmán-török hatás az oroszoknál?

Az Oszmán Birodalom és Moszkóvia a 15–16. században
16 perc olvasás

A 15. század második felében két nagyhatalom emelkedett fel Kelet- és Dél-Európában: az oszmán-törököké és az oroszoké. A következőkben azt nézzük meg, hogy a nagyjából egy történeti korszakon belül, a 15–16. században felemelkedő, roppant kiterjedésű, Európa keleti és Ázsia nyugati térségeit uraló Orosz és Oszmán Birodalom hogyan találkozott először a diplomácia és a politika területén, valamint milyen hasonlóságok voltak a két centralizált birodalom szervezetében.

Az oszmánok oguz törzsi elődei Közép-Ázsiából származtak, és a 11. századtól kezdve folyamatosan hódították meg Azerbaj­dzsánt és Anatóliát. A szintén oguz eredetű szeldzsuk-törökök virágzó civilizációt hoztak létre Anatóliában, ahol évszázados, szívós harcok árán a keresztény örmény állam és a Bizánci Birodalom örökébe léptek, s Anatólia nagy részének urai lettek. Országukat Rúmi Szultanátusnak nevezték (1060–1317), Bizánc nevét (Rúm) véve át államuk megjelölésére.

Az Oszmán Birodalom felemelkedése Az Ugra folyó menti várta 1480 tavaszán a Nagy Horda kánja, Ahmat haddal vonult Moszkva ellen, hogy kikényszerítse a tatároknak hagyományosan fizetett adót, melyet az oroszok néhány évvel azelőtt megtagadtak. Az Oka folyó bal oldali mellékfolyója, az Ugra mellett találkoztak az orosz hadakkal. Néhány napi csatározás után az oroszok megakadályozták, hogy a tatárok átkeljenek a folyón, ezután mindkét fél kivárt. A lengyel–litván csapatok nem jöttek a tatárok segítségére, így hosszú idő elteltével, a tél beállta előtt a tatárok ütközet nélkül visszavonultak. Ezt az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.