rubicon

Oroszország vége

12 perc olvasás
„Az orosz a történelem végének népe” – írta egykoron Nyikolaj Bergyajev az ortodox orosz gondolkodás eszkatologikus irányultságát, az orosz nép végváró, véget siettető türelmetlenségét és maximalizmusát jellemezve. Ez a kijelentés nem ténymegállapítás (ilyesfajta tény ugyanis nem létezik), és nem is a nacionalista retorika öngyalázó, önkínzó, önostorozó metaforája, hanem éppen ellenkezőleg, az orosz nép felkentségének, kiválasztottságának, egyetemes küldetésének kinyilatkoztatása. Azt jelenti tehát, hogy az orosz kiválasztott nép, még ha a szenvedésre, a rosszra, sőt legrosszabbra kiválasztott nép is. Utolsó nép, de éppen ezáltal lehet és lesz is majdan az első. Legalábbis gondolkodói, igehirdetői, művészei gondolkodásában és képzeletében.
Csudasztrófa

Minthogy a kétszázéves mongol uralom alatt megroppant, a nyugati civilizáció kihívásával szembekerülő ortodox orosz civilizáció története – az erőrekapások és összeroskadások története – csodáról csodára, katasztrófáról katasztrófára haladt, az orosz gondolkodás keresve sem találhatott volna jobb igazolást a maga számára a „történelem végének” keresztény reményénél, amely a soron következő katasztrófát csodába fordította át, a soron következő csodát meg, ha ütött az óra – a huszonnegyedik természetesen! –, katasztrófaként leplezte le. Elég talán itt arra utalni, hogyan megy át I. Péter „nagy reformjának” értékelése előbb katasztrófába, majd csodába, majd újra katasztrófába, az 1917-es forradalom csodája előbb katasztrófába, majd megint csodába az ideológiatermelő orosz értelmiség tudatában, hogyan vált például ideológiai előjelet röpke tíz év leforgása alatt a szovjet korszak értékelése egyazon szovjetellenes beállítottság határain belül.

Helyezzünk talán egymás mellé két szenvedélyes

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.