rubicon

Ördögi huj-huj

Két magyar március 15. a 10. századból
10 perc olvasás

Március idusa az antikvitás óta nevezetes események napja: szerencsés és kevésbé szerencsés történések kötődnek e dátumhoz. Julius Caesar bizonyára kevésbé értékelte március 15-ét Kr. e. 44-ben, mint Kr. u. 270-ben egy kis-ázsiai házaspár, amelynek Patara városában ezen a napon született később híressé váló fia: Szent Miklós püspök. A március 15-ék közül az 1848. évit aligha fenyegeti trónfosztás a magyar nemzeti emlékezetben. Ám e jeles napon akkor is helyénvaló felidézni két 10. századi hadi eseményt, ha jelentőségük még a korabeli magyarok számára sem volt túl nagy. E két esemény kimenetele eltérő: az egyik sikeres, a másik kudarcos lett. Nemcsak az időbeli közelség köti össze őket, hanem a cselekménysor is, amelybe illeszkednek: mindkettő a Magyar Nagyfeje­delemség állami érdekből indított hadjárataihoz, közkeletű, ám téves kifejezéssel élve a „kalandozásokhoz” kötődik.

Az első esemény kulcsfigurája I. Berengár itáliai király (887–915), majd római császár (915–924). Az előzményekhez szűk negyed évszázadot kell visszatekinteni. A Karolingokkal anyai ágon rokon friauli őrgrófcsaládból származó I. Berengárnak hosszú élete során meg kellett küzdenie sikereiért: 899-ben a törvénytelen Karoling-sarj, Arnulf keleti frank király (887–896), majd római császár (896–899) küldte rá a magyarokat, akik szeptember 24-én tönkreverték a Brenta folyó mellett. Berengár azonban tanulékonynak bizonyult és felismerte, hogy ez a fegyelmezett, szokatlan taktika szerint harcoló katonai erő akár még jól is jöhet neki. Szerencséjére 899 végén elhunyt Arnulf, így okafogyottá vált a magyarok és a keleti frankok közötti szövetségi szál tovább szövése. Az átállás nem ment egy csapásra: a magyar lovas íjászok még 900 nyaráig vezették észak-itáliai hadjáratukat, de

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.