rubicon

Öngyilkosság vagy gyilkosság?

A történettudomány mai álláspontja
4 perc olvasás

A haláleset után, április 3-án délelőtt fél órá­ra a kormányzót is magára hagyták a holttesttel. Horthynak alkal­ma lehetett elgondolkod­ni, úgy is mint Teleki két búcsúlevele címzettjének. 

Az első levél a mára legendássá vált sorokat tar­talmazta. A másik levélben Teleki azt közölte Horthyval, hogy ha életben maradna kísérlete után, lemond a kormányfői posztról. A kormány­zó még aznap Bárdossy Lászlót nevezte ki a kormány fejének. 

A magyar hírközlés egy ideig habozott, eleinte „tragikus hirtelenséggel” bekövetkezett halált említettek, csak a délutáni órákban adta közre az MTI hivatalosan is a halál okát. 

 

A németeket zavarba hozta Teleki halála, az angolszász sajtóban pedig egyértelműen a németek áldozatát látták benne, és az újságok is ilyen értelemben írtak róla. Nagy-Britannia néhány nappal később megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, és követe elhagyta Budapestet, ám a hadüzenetre csak később, az év de­cemberében került sor. Teleki halála érthetően enyhébbé tette a magyar katonai akció elbírálását. 

Teleki Pál ravatala a Parlamentben. 1941. április 7.

A temetésre április 7-én került sor. A gyászünnepség után az Országház elől induló menet a Kerepesi temetőig kísérte a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.