rubicon

Öngyilkosság vagy gyilkosság?

A történettudomány mai álláspontja
4 perc olvasás

A haláleset után, április 3-án délelőtt fél órá­ra a kormányzót is magára hagyták a holttesttel. Horthynak alkal­ma lehetett elgondolkod­ni, úgy is mint Teleki két búcsúlevele címzettjének. 

Az első levél a mára legendássá vált sorokat tar­talmazta. A másik levélben Teleki azt közölte Horthyval, hogy ha életben maradna kísérlete után, lemond a kormányfői posztról. A kormány­zó még aznap Bárdossy Lászlót nevezte ki a kormány fejének. 

A magyar hírközlés egy ideig habozott, eleinte „tragikus hirtelenséggel” bekövetkezett halált említettek, csak a délutáni órákban adta közre az MTI hivatalosan is a halál okát. 

 

A németeket zavarba hozta Teleki halála, az angolszász sajtóban pedig egyértelműen a németek áldozatát látták benne, és az újságok is ilyen értelemben írtak róla. Nagy-Britannia néhány nappal később megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, és követe elhagyta Budapestet, ám a hadüzenetre csak később, az év de­cemberében került sor. Teleki halála érthetően enyhébbé tette a magyar katonai akció elbírálását. 

Teleki Pál ravatala a Parlamentben. 1941. április 7.

A temetésre április 7-én került sor. A gyászünnepség után az Országház elől induló menet a Kerepesi temetőig kísérte a

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta