rubicon

Nem felejtettek és nem tanultak?

A Bourbon-restauráció kérdőjelei
6 perc olvasás

Szinte valamennyi tankönyv felidézi a régi szólást, mely szerint a Bourbonok, akik Napóleon bukása után visszatértek Franciaországba, „semmit sem felejtettek és semmit sem tanultak”. Hatásos és emlékezetes megállapítás ez, a történelmi tények alaposabb ismertében azonban egyáltalán nem tűnik találónak.

A szólásmondás 1795-ben hangzott el először, amikor XVI. Lajos öccse, Lajos Szaniszló Xavér, Provence grófja az emigrációban felvette a XVIII. Lajos nevet, és kiadta veronai kiáltványát. Ebben még a régi rend és az abszolút monarchia helyreállításának célját hangoztatta. A következő évben azonban már megmutatkoztak a „felejtés” és a „tanulás” első jelei: már nem a francia nemesekhez, hanem az „előkelőkhöz” címezte kiáltványait. 1797-től nem emlegette többé a bosszút, két év múlva pedig már hajlandó volt elfogadni a köztársaság közigazgatási és igazságszolgáltatási struktúráját. 1800-ban teljes amnesztiát ajánlott, bár az állandóan ülésező törvényhozó szervet még mindig nem akarta elfogadni, és az egyház eladott földjeit sem szándékozott meghagyni új tulajdonosainál. Napóleon sikereiből azonban új következtetéseket kellett levonnia: 1813-ban Angliából küldött kiáltványában már csak „az egység, a nyugalom, a béke és a boldogság” helyreállítását tűzte ki célul, szinte a forradalom valamennyi vívmányát elfogadta, s csak annyit vetett fel, hogy az egyházi földek új birtokosai tárgyalások útján rendezhetik majd vitáikat a régi tulajdonosokkal.

 X. Károly

XVIII. Lajos 1814. április 24-én szállt partra Franciaországban. Ekkorra a köztársaság emlékéhez már csak egy szélsőséges

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.