rubicon

Nehézsorsúak. Rózsás János

Lágeréletről és Szolzsenyicinről
29 perc olvasás

Rózsás János kilenc évet töltött szovjet kényszermunkatáborokban. Gulag-éveinek legemlékezetesebb momentuma, hogy az ekibasztuzi lágerben megismerkedett és összebarátkozott Szolzsenyicinnel, aki később, Nobel-díjának átvételekor is megemlékezett róla. Rózsás János, aki 18 évesen, 1944-ben került hadifogságba, végül Sztálin halála után, 1953-ban szabadulhatott. 1962-ben, mikor megjelent az Ivan Gyenyiszovics egy napja, nagy meglepetéssel fedezte fel, hogy az író nem más, mint egykori rabtársa. A sors, illetve a történelem iróniája, hogy a Kossuth Kiadó épp Rózsás Jánossal akarta megíratni az anti-Gulag-regényt. Ő azonban hátralévő életét a Gulagon történtek feltárásának és bemutatásának szentelte. Ennek a hatalmas munkának lett az eredménye – többek között – a Gulag-lexikon. Művei hozzájárultak ahhoz, hogy sorstársainak élettragédiájára ne hulljon a feledés homálya. Az alábbiakban Sára Sándor Nehézsorsúak címmel készített dokumentumfilm-folyamából idézzük fel a Rózsás János által elmondottakat.

Barátom, Szása

1950-ben a kazahsztáni Ekibasztuz sivatagi lágerében került közénk Alexandr Iszajevics Szolzsenyicin, aki fizika–matematika tanár volt, s rendkívüli érdeklődő típusú ember, nagy könyvmoly, könyvtárlátogató. És mivel én is ugyancsak bújtam a könyveket, megismerkedtünk a láger könyvtárszobáján keresztül, és barátság szövődött közöttünk. Ugyanis őt nagyon megérintette az, hogy egy magyar ennyire érdeklődik az orosz irodalom és kultúra iránt, még ilyen súlyos lágeri körülmények között is. Mert hisz egy öt­ezer fős lágerben voltunk, s a könyvtárlátogatók száma nem haladta meg a negyven-ötvenet, tehát az egy százalékot, és az egy százalékban egy magyar is volt, akit örökké könyvvel a kezében vagy újsággal a kezében lehetett

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.