rubicon

Négy nemzedék

Elitek küzdelme a trón árnyékában a reformkortól a kiegyezésig
32 perc olvasás

Magyarország az 1830–1867 közötti 37 év alatt tíz politikai fordulatot élt meg – nagyjából annyit, amennyi a 20. században 1918 októbere és 1956 novembere között lezajlott. Míg azonban 1918 októberének (vagy akár 1919 márciusának vagy augusztusának, sőt az 1919–1944 közötti időszaknak) fontos szereplői közül 1956 októberében vagy novemberében gyakorlatilag senkivel sem találkozunk, addig a kiegyezést tető alá hozók – vagy opponálók – között ott találjuk az 1830-as években feltűnt politikusok egy részét. Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy a reformkor és a kiegyezési rendszer kezdetének politikai elitje között milyen folyamatosság mutatható ki – azaz kivételesnek vagy tipikusnak tekinthető-e Deák és Kossuth példája.

Az alábbiakban az elit fogalmát leszűkítve alkalmazzuk, vállalva az esetlegességet és a következetlenség lehetőségét is. Nyilvánvalóan az elithez sorolhatók a reformkorban a magyar és erdélyi kormányszékekben vezető pozíciót betöltő személyek; a kormánypárt és az ellenzék informális és formális vezetői, programadó politikusai; az 1848–49-es magyar minisztériumok vezetői (kivéve a hadügyminisztereket); az Országos Honvédelmi Bizottmány tagjai; a márciusi ifjak közül azok, akik vezető szerepet töltöttek be a forradalomban; azok a teljhatalmú országos biztosok, akik egész országrészek irányítását látták el vagy a fősereg mellett működtek; az 1849–1866 közötti magyarországi kormányzati szervek vezető tisztviselői; az 1861. és az 1865–1867. évi országgyűlés pártvezérei; végül az Andrássy-kormány miniszterei, illetve a Tisza Kálmán előtti magyar miniszterelnökök, mivel ők valamennyien a reformkorban kezdték pályafutásukat.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.