rubicon

Négy év vérben, vasban és tintában

Propagandaháború a Nagy Háborúban, 1914–18
16 perc olvasás

A lélektani hadviselés a fegyveres küzdelmek állandó velejárója. Célja az ellenség moráljának megtörése a frontvonalakon, s ehhez nyújtott segítséget a hátországban folyó propagandatevékenység. A lélektani hadviselés közvetlenül az emberi tényezőre, a szemben álló haderő személyi állományára, valamint az ellenséges ország lakosságára irányul. Célja az, hogy rombolja az ellenséges ország haderejének harci morálját, illetve a hátország lakosságát saját kormányával szembefordítsa. Az I. világháború során rendkívül nagy szerepet kapott a lélektani hadviselés egyik kulcseleme, a tömeges propagandaháború. Ennek jelentősége azóta csak egyre nagyobb lett. Jól mutatja ezt, hogy a napjainkban zajló orosz–ukrán háborúban komoly küzdelem folyik a propaganda terén is.

Az I. világháború során kibontakozó propagandaháborúnak két területe volt: egyrészt a „hazai propaganda”, mely a saját hadsereg és a hátországban élő lakosság hitének megszilárdítására irányult, másrészt a „külföldi propaganda”, mely az ellenség katonáinak és hátországának meggyőzését tűzte ki célul.

Klasszikus háborúból totális háború Pusztítsd el ezt az őrült vadállatot – jelentkezz az Egyesült Államok hadseregébe! Első világháborús propagandaplakát. Egy csöpögő nyálú, bajuszos, bottal hadonászó, „militarizmus” feliratú sisakot viselő majom sétál Amerika partjára, miközben egy félmeztelen – talán a szabadságot szimbolizáló – nőt tart a markában. Botján a német „Kultur” felirat olvasható. Ez egy korábbi brit poszter amerikai változata, ugyanazzal a képpel. Harry

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.