rubicon

Napóleon kontinentális blokádja

16 perc olvasás

Az ostromlott városokat, várakat ősidők óta bekerítésükkel, elszigetelésükkel, vagyis blokád létesítésével próbálták megadásra bírni. Egy egész ország ellen először Nagy-Britannia alkalmazott blokádot, amikor a hétéves háború (1756–1763) idején tengeri áruforgalmának megakadályozásával mért jelentős csapást Franciaország gazdaságára. 1806-ban fordult a kocka: Napóleon hirdetett blokádot az ellene fellépő szigetország kereskedelmi eszközökkel történő térdre kényszerítése érdekében. Ezzel a császár kontinentális szintre emelte az addig nemzeti szinten érvényesített politikát.

A 18. századi francia fiziokrata gondolkodók úgy látták, hogy hazájuk hagyományos ellenfele, az Anglia néven emlegetett Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királysága gazdaságilag igen gyenge lábakon áll, mivel a mezőgazdaság immár nem képes a gazdasági élet vezető ágazatának szerepét betölteni, ezért mind a gabonát, mind a haditengerészet számára szükséges fát és kendert importálnia kell. A sebezhetőség jelének tekintették a nagy államadósságot, valamint a bankjegyek széles körű használatát is. E helyzetből a legkülönbözőbb, egymásnak ellentmondó következtetéseket vonták le. A merkantilisták úgy vélték, Angliát úgy kell tönkretenni, hogy minél több árucikket adnak el neki, s ezzel kiszivattyúzzák a nemesfémkészletét, a fiziokraták szerint viszont semmit sem szabad eladni neki, vagyis ki kell éheztetni.

James Gillray karikatúrája Swift regényét idézi, melyben Gulliver az óriások országába látogat. III. György brit király az óriások királyának szerepében így beszél Napóleonhoz:

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.