rubicon

Nagy röfögés a határon

Az Osztrák–Magyar Monarchia és Szerbia sertésháborúja
12 perc olvasás

„A vámsorompó kockázatos gazdaságpolitikai szerszám. Aki leereszti, éppúgy károsodhat általa, mint akit kirekesztenek vele.” Az idézet nem napjaink valamely sajtócikkéből, hanem Diószegi Istvántól, az Osztrák–Magyar Monarchia külpolitikáját kutató kiváló történésztől származik és a kettős monarchia, valamint Szerbia között 1906 és 1911 között dúló vámháború következményeinek tömör értékelését adja. A 20. század elején Szerbiával ellentétbe kerülő birodalom a vámháború – mai kifejezéssel akár szankcióknak is nevezhetnénk – eszközéhez nyúlt befolyásának és akaratának érvényesítése érdekében. A következményekre azonban maga sem számított.

Ha a századfordulón Bécsben megkérdezték volna az Osztrák–Magyar Monarchia külpolitikájának irányítóit, hogy mely állam irányából számítanak kihívásra vagy kialakuló ellentétekre, akkor talán az utolsó válaszuk lett volna Szerbia, hiszen ekkor még szinte elképzelni sem lehetett szívélyesebb viszonyt, mint ami Ausztria–Magyarország és a kis balkáni állam között fönnállt.

Ellentétek

1903. június 11-én este – a modern Euró­pában szinte elképzelhetetlen mó­don – huszonnyolc állig fölfegyverzett tiszt tört be a belgrádi királyi palotába, és kegyetlenül lemészárolták Obrenović Sándor királyt és botrányokról híres feleségét, Draga királynét. A teljes szerb államvezetés likvidálása után hazahívták a trónra az évtizedek óta emigrációban élő Karađorđević Pétert. A brutális királygyilkosság híre megrázta Európát: több monarchia évekig nem ismerte el a trónváltást (pl. Hollandia, Nagy-Britannia). Az Osztrák–Magyar Monarchia azonban gyorsan napirendre tért a gyilkosság fölött, és elsők között

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.