rubicon

Nagy Lajos és a „magyar nagyhatalom”

Vajon nevezhetjük-e a Magyar Királyságot tényleges európai nagyhatalomnak I. Károly, Nagy Lajos, vagy akár Luxemburgi Zsigmond uralkodása alatt?
11 perc olvasás

A 14. század Kelet-Közép-Európában három nagy dinasztia felemelkedését hozta: a nyugatról származó, de lehetőségeiket követve kelet felé orientálódó Habsburg-, Luxemburgi-és Anjou-házét. A Habsburg dinasztiaalapító, I. Rudolf a 13. század végén a német királyi cím birto­kában szerezte meg fiainak a kihalt Babenbergek örökségét, az osztrák és a stájer hercegséget, s hasonlóképpen jutott a Přemysl-ház kihalását követően, 1310-ben a Luxemburgi-ház is a cseh királyi címhez. A harmadik dinasztia, a Dél-Itáliából érkezett Anjou-ház magyar trónigényét nem birodalmi hűbérre, hanem az Árpád-házhoz kötődő kapcsolatára, illetve abból fakadó öröklési jogára alapozta.

A térség 14. századi történelmét végigkísérte a dinasztiák közti rivalizálás, amelyben különösen két uralkodó játszott központi szerepet: Luxemburgi Károly (cseh királyként I. Károly, német királyként – illetve 1355-től császárként – IV. Károly), illetve a nála tíz évvel fiatalabb I. Lajos magyar király. IV. Károly főként diplomáciai tehetségével, különösen ügyes házasságpolitikájával érte el politikai céljait – de mi biztosította Lajos király uralkodói eredményességét?

 

A Képes krónika nyitóképén I. Lajos király klasszikus uralkodói pózban, koronával a fején, jobbjában jogart, bal kezében országalmát tartva ül baldachinos trónusán, mint­egy megjelenítve a korabeli Európában akkortájt oly népszerű témát, a bölcs király jó kormányzását. Lajos azonban nemcsak képletesen, a Képes krónika címlapján, de úgy tűnik, a korabeli közvélekedés szerint ténylegesen is jól kormányozta Magyarországot. Uralkodásának pozitív emléke az egész társadalomban hosszú ideig fennmaradt. Küküllei János

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta