rubicon

Nagy Imre hazatalált

Interjú Litván Györggyel
6 perc olvasás

1944–45 fordulóján a Vörös Hadsereg harcoló alakulatainak nyomában Moszkvából több hullámban érkeznek Magyarországra a kommunista mozgalom magyar tagjai. Közülük 1956. október 23-án már Nagy Imre volt az egyetlen, akinek a szavát hallani akarta a sorsával elégedetlen tömeg. Róla beszélgettünk Litván György történésszel.

– Nagy Imre a hazatért kommunista vezetőgárdának a kisszámú igazi politikusai közé tartozott. A többség ugyanis végrehajtó funkcionárius volt: függetlenül attól, hogy Moszkvából jött-e vagy a hazai mozgalomból nőtt ki, nem nagyon gondolkozott azon, hogy mit csinál. Hűséges harcosai voltak a pártnak, a kommunista világmozgalomnak. Lényegében mindig alávetették magukat a moszkvai utasításoknak. Rákosi igazi politikus alkat volt, de – mint később, már szovjetunióbeli emigrációjában elmondta – ha az lett volna az utasítás, hogy egy angol típusú polgári demokráciát csináljon, ő azt csinált volna. Rajknál sem igen volt jele annak, hogy bármikor is megpróbált volna szembefordulni a hivatalos moszkvai vonallal. Nagy Imrénél ez többször is előfordult. Mindig kiderült, hogy neki volt saját koncepciója. Ő elsősorban agrárszakember volt. A közvélemény a földreform kapcsán ismerte meg, mint a földosztó minisztert.

– Nagy Imre népszerűségét tehát a földosztás alapozta meg. Tudott-e különbséget tenni a közvélemény a kommunista politikusok között?

– Nem hiszem, hogy akkoriban bárki is jelentős különbséget talált volna közte és a többi kommunista vezető között. De ahogy őt 1946-ban leváltották a belügyminiszterségről, az nem volt véletlen. Nyilvánvalóan a pártvezetés nem tekintette elég

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.