rubicon

Nagy Ferenc

15 perc olvasás
Volt egy magyar miniszterelnök, aki a posztjáról lemondó levelét a svájci–osztrák határon adta át a magyar külügyminisztérium képviselőjének, hogy a magyar politikai élet gyilkos indulatoktól hevített, túlfűtött légkörét nyugalmasabbra cserélje fel. Vajon mi lehetett az oka annak, hogy valaki az ország első hivatalnokaként sem érezhette magát biztonságban? Miért kellett lemondania Nagy Ferencnek?

A kisparaszti családból származó politikus már 1930-ban részt vett a Független Kisgazdapárt alapításában, melynek 1945-ig főtitkára volt, mégis csak a háború után vált igazán ismertté. 1945-ben előbb újjáépítési miniszter, majd a Nemzetgyűlés elnöke lett, és a Független Kisgazdapárt elnökévé választották.

A kormány működési mechanizmusa

Nagy Ferenc a független, demokratikus, polgári berendezkedésű Magyarország híve volt, amelyben a birtokos parasztság a politikai és a gazdasági hatalom részese. A Horthy-rendszer széthullása és az új demokratikus közhatalom létrejötte sokkal radikálisabban ment végbe, mint várta, de képes volt az új viszonyokhoz alkalmazkodni. Tudomásul vette, hogy a koalícióban és a kormányban a kommunista párt az egyik partner, amely – különleges helyzete miatt – meghatározó szerepet játszik az események irányításában, bár annak hatalmi törekvéseit az első perctől kezdve opponálta.

A magyarországi kormányzati rendszer egyik sajátossága a koalíciós korszakban a kormány teljes alárendelődése a politikai pártoknak. A kormánytagokat nem a miniszterelnök választotta ki, hanem a pártok delegálták, nem a miniszterelnöknek tartoztak felelősséggel, hanem pártjuknak. Elvileg a kormányfő visszautasíthatta volna egy-egy miniszter jelölését, de erre az előzetes

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.