rubicon

Nagy év – nagy járvány

A kolera Magyarországon 1848–1849-ben
17 perc olvasás

A nemzetközi járványtörténeti szakirodalomban elfogadott álláspont, hogy a 19. századi kolerajárványokat több pandémia (világjárvány) jellegű szakaszra lehet bontani, amikor az eredetileg Ázsiából származó fertőzés több „kitörést” követően söpört végig a Földön. 

Az első, 1817-ben kezdődő szakasz még nem érte el Európa központi területeit, a második, az 1820-as évek végén indult fertőzéshullám azonban már nagyon is: a magyar történelemben jól ismert 1831. évi járvány több tízezer életet követelt, és súlyos társadalmi-politikai krízishelyzetet teremtett. A harmadik ilyen méretű pandémia 1848-ban érte el Európát, sőt más kontinenseket is, és éppen akkor végzett nagymértékű pusztítást, amikor a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű eseménysora zajlott.

A forradalmi vívmányokat törvénybe iktató új magyar állam fegyveres önvédelemre kényszerült, s ez méltán alkotja minden történelemkönyvünk központi fejezetét – talán nem is véletlen, hogy történeti emlékezetünk az ekkor pusztító kolerát háttérbe, mintegy epizódszerepbe szorította.

A kolera pusztítása a forradalom és az önvédelmi háború hátterében végigkísérte a „nagy év” minden fontosabb

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.