rubicon

Munkás hősök a Ludas Matyiban

Munkaverseny az 1848-as események 100. évfordulójának tiszteletére
9 perc olvasás

A munkaversenyekre a szocializmus építésének meghatározó eszközeként tekintettek a Rákosi-korszakban. Az első országos munkaverseny az 1848-as események 100. évfordulójának tiszteletére, a csepeli dolgozók 1948. március 10-i felhívása nyomán vette kezdetét. De nem csupán a tervgazdálkodás katalizátoraként, a vas és acél országának megvalósításához váltak fontossá a különféle versenyek, hanem azért is, mert az azokban kiemelkedő élmunkások, sztahanovisták teljesítményének bemutatása a szocialista emberré nevelésben is megkerülhetetlen szerepet játszott. A Ludas Matyiban közreadott, a munkaversenyekre agitáló és a munkás hősöket propagáló karikatúrák pedig alapvetően ezt a kettős célt szolgálták.

Ludas Matyi, 1949. február 25. Szűr-Szabó József karikatúrája az első országos szocialista munkaverseny versenykihívását jeleníti meg. Egy-egy verseny beindítása jellemzően a Szabad Nép hasábjain történt. A pártlapban egy dolgozó nevében írt levél hívta versenyre egy aktuális cél érdekében az ország (megye, járás) összes munkását. A kihívásnál fontos volt az önkéntesség látszatának fenntartása. A kihívó bárki lehetett, csak arra kellett figyelni, hogy a kezdeményezés alulról jövőnek hasson. A versenyfelhívást úgy tették közzé a lapok, mintha azt az adott üzem, állami gazdaság, gépállomás, község, esetleg egyén saját maga kezdeményezte volna. Valójában erről a legfelsőbb pártszinten döntöttek, sőt a kihívó mellett az első csatlakozók körét is meghatározták. A karikatúra szövege arra is rávilágít, hogy a munkaverseny mint a tervgazdálkodás katalizátora a termelés növelésére, fokozására irányul,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.