rubicon

München, 1938

43 perc olvasás

Miután 1938. szeptember 30-án az [angol] miniszterelnök Hitler lakosztályában egy magánbeszélgetést folytatott, hazarepült Münchenből a Heston repülőtérre. A repülőgépéből mosolyogva kilépő Neville Chamberlain kezében lobogtatta a nyilatkozatot, amelyet ő és Hitler aznap reggel írtak alá. „Megszereztem! Megszereztem! Itt van a papír az ő aláírásával!” – kiáltotta Lord Halifaxnek.

A Chamberlain és Sir Horace Wilson által fogalmazott, három mondat hosszúságú müncheni egyezmény így szólt: „Mi, a német Vezér és Kancellár és a Brit Miniszterelnök […] úgy tekintjük az elmúlt éjjel aláírt egyezményt és az angol–német flottaegyezményt, mint a két nép azon vágyának szimbólumát, hogy sohasem viselünk ismét egymás ellen háborút.”

Az alábbiakban részleteket közlünk Patrick J. Buchanan Churchill, Hitler and the Unnecessary War című könyvéből, amelynek magyar nyelvű kiadása hamarosan megjelenik a Rubicon Intézet gondozásában. Keresse országszerte a könyvesboltokban!

VI. Györgynek az volt a kérése a Münchenből visszaérkező Chamberlainhez, hogy „jöjjön egyenesen a Buckingham-palotába, hogy személyesen kifejezhessem önnek szívből jövő gratulációmat müncheni látogatásának sikeréért”. Ezért Chamberlaint a palotába vitték, hogy fogadja uralkodója gratulációját. Noha ez mindössze 9 mérföldes út volt, a sűrű tömeg miatt az autóút másfél órát vett igénybe.

„Becsülettel párosuló béke” A diadalittas Chamberlain a szerződés szövegét lobogtatja, 1938. szeptember

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta