rubicon

Műkincsmentő alakulat az amerikai hadseregben

11 perc olvasás

A nyugati szövetségesek az európai háború utolsó fázisait amerikai parancsnokság alatt harcolták végig. Az egyesített szövetséges hadseregek európai főparancsnoka (Supreme Allied Commander for Europe, SACEUR) is amerikai volt, Dwight D. Eisenhower tábornok, a későbbi elnök. 

A nyugati szövetséges haderők katonái is fosztogattak, és nyilvánvalóan nőkkel szembeni erőszakra is sor került az általuk megszállt és felszabadított területeken. Mindezt elintézhetnénk annyival,hogy a fosztogatás és a nőkkel szembeni erőszak a háborúk velejárója, vagy azzal, hogy az amerikaiak sem különbek a szovjeteknél. 

Az amerikai hadsereg azonban főszerepet játszott az európai műkincsek és műemlékek megőrzésében és visszaszolgáltatásában, s ezért mindenképpen elismerést érdemel. Számunkra ez azért különösen érdekes, mert ez az alakulat igen sokat tett a magyar Szent Korona és a koronázási ékszerek őrzéséért és állagvédelméért is.

A második világháború az egyik legnépszerűbb és legtöbbet tárgyalt történelmi téma napjainkban. Azt hihetnénk, hogy a második világégés történetének minden részletét ismerjük és kellően elemeztük is már. Ez azonban nincs így, ékes bizonyíték erre annak az amerikai műkincsmentő alakulatnak a története, amelyről néhány

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.