rubicon

Mohács, 1526

A történelmi táj rekonstrukciója
23 perc olvasás

A magyarság kulturális emlékezetében kiemelkedő szerepet tölt be augusztus 29. A csatára emlékeztető helyekből Mohács környékén jó néhány akad, de ezek közül több is ellentmondásos. Nem egyértelmű ugyanis, hogy ezek az emlékhelyek milyen szerepet töltöttek be a csata eseményei során. Számos kérdés még ma is megválaszolatlan. Hol zajlottak az összecsapások, és hol számíthatunk még további tömegsírokra? Tényleg a Csele-patakba fulladt a király? 

A csatára vonatkozó történeti kutatások az írott forrásokra koncentrálnak. Ugyanakkor a táj képe az elmúlt 500 évben nagymértékben megváltozott, a Duna vízrendszere átalakult. A forrásokban tük­röződő történeti táj többé már nem létezik, de a történeti földrajzi rekonstrukció eszközrendszerével lehetőségünk van rá, hogy a változásokat bemutassuk és az eredeti táj képének fontos vonatkozásait megjelenítsük. Jelen írásunkban a csata azon helyeit mutatjuk be, amelyekhez a legtöbb történeti vita kapcsolódik: a csata centrumtérségét és a király menekülésének rekonstruált útvonalát.

A mohácsi csata 500. évfordulójának közeledtével egyre nő az érdeklődés nem csupán az esemény értelmezésével, de az össze­csapások emlékhelyeivel kapcsolatban is. Korunk társadalmi vitáiban, a magyarság nemzetközi helyzetét illető

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.