rubicon

Mit rejteget az északi kolosszus?

Podmaniczky báró oroszországi utazása
5 perc olvasás

Vajon mi késztette a múlt századi magyarokat arra, hogy Oroszországba utazzanak? Voltak, akik romantikus hevülettel őseinket kutatták, mások – sokkal reálisabban – nyelvrokonaink iránt érdeklődtek.

Sok volt a geográfus, és a század végéhez közeledve már nem egy utazó akadt, akit egyszerűen a kíváncsiság hajtott.

Ám voltak mélyebb, politikai jellegű indokok is.

Oroszország távoli volt és rejtélyes. S a század első felében még nem is volt oly könnyű eljutni oda. A század második felében már megépült a vasút – Bécs és Varsó közt elég korán, mert ez katonai szempontból volt fontos. Az országon belül is könnyebb lett a közlekedés, mégis nagy elhatározás kellett az elinduláshoz. Ennek ellenére elég sok magyar indult útnak, néhányan már a század első felében. A kiegyezés után pedig már nagyon sokan. 1867 előtt Magyarország egy európai nagyhatalom része, de azon belül meglehetősen háttérbe szorul. A szomszédos szláv ország félelmetesnek látszik, és Magyarországon elég sok a szláv, akik reménykedve tekintenek arra. 1867 után a magyarok már magabiztosabban utaznak. Elvégre egy európai nagyhatalom felét teszik ki, amellyel mindenkinek számolnia kell. Viszont ott van 1849 emléke, amely ugyan egyre távolodik, de a benyomásokat színezi.

Trefort Ágoston az 1830-as években utazott Oroszországba. Ekkor már ő a polgári haladást szorgalmazó centralisták egyik vezéralakja, később hosszú időre vallás- és közoktatásügyi miniszter, a modern magyar iskolarendszer megalapozója. Trefort a helyszínen akart meggyőződni arról, mi a valóság Oroszországról: „Az európai nyugot a XVIII-ik század emberszerető pfilosophiájának mértékét nemzetekre, melyek a polgárosodás más fokán állanak, s életök más alakban nyilatkozik kiterjesztvén – Oroszországot elménckedése s gúny célpontjául tevé. E hont s

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.