rubicon

Mindszenty József

Mártír vagy áldozat?
23 perc olvasás
Vajon ki volt Esztergom érseke, Magyarország bíboros hercegprímása? Egyházát és hazáját féltő-védő, kiemelkedő történelmi személyiség, aki ezt a küldetését a hősiesség magas fokán gyakorolta, vagy a történelmi fejlődést nem értő, azzal makacsul szembehelyezkedő, feudális időket idéző főpap? A szovjet megszállással és a kibontakozó kommunista diktatúrával szemben hajthatatlan szembenállást sürgető egyházfő és közéleti férfiú, aki megmutatta az egyedül helyes utat, vagy pedig reakciós egyházatya, aki a hatalommal kompromisszumokra törekvő, kiegyezést kereső realistább egyházi vezetők munkáját akadályozta? Olyan főpap, aki köré már életében a szentség nimbusza fonódott, vagy a világra nyitott lélekkel élő hívők szemében is a bigottság megtestesítője? Egyszóval mi volt: mártír vagy áldozat?

A magyarországi katolikus egyház újkori történetében aligha találunk olyan vezető személyiséget, akinek értékelése körül annyi vita folyt volna, s akinek közéleti szereplése olyan végletes indulatokkal fűtött véleményeket váltott volna ki, mint Mindszenty Józsefé. A Mindszenty-jelenség kialakulását a rendkívüli történelmi helyzet is elősegítette: olyan mértékű vereség és veszteség, amilyen a magyarságot 1944–1945-ben érte, korábban ismeretlen volt. Olyan megszállás, amely az egész társadalom gyökeres átalakításával járt volna – a polgári világból ateista kommunista diktatúra teremtése – korábban szintén elképzelhetetlen volt. Ez az objektív helyzet találkozott a szubjektív feltételekkel: Mindszenty személyiségével, habitusával, mártíromságra való elhivatottságával.

Plébános, püspök, fogoly

1945 őszén Mindszenty József nem az ismeretlenség homályából avagy egy szerzetesi cella mélyéből került a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.