rubicon

Mihail Gorbacsov

Aki lezárt egy korszakot
16 perc olvasás

Az 1989–1990-ben Kelet-Európában végbemenő forradalmi változások jelentősen átrajzolták a világrendet. Abban, hogy mindez békés úton, fegyveres konfliktusok nélkül történt, meghatározó szerepe volt az utolsó szovjet pártfőtitkárnak, a Szovjetunió első és utolsó elnökének, Mihail Gorbacsovnak. A nyugati államok a történelem kerekén nagyot fordító hőst láttak benne, akinek reformjai és békés politikája tevékeny szerepet játszottak a bipoláris világrend lebontásában és a hidegháború megszüntetésében anélkül, hogy egy globális háború rémképével fenyegették volna a világot. Oroszországban viszont sokan máig őt tartják a Szovjet­unió szándékos tönkretevőjének és elárulójának, akinek reformjai az 1990-es évek oroszországi politikai-gazdasági-érzelmi válságához vezettek.

Amikor 1985. március 11-én Mihail Gorbacsovot az SZKP főtitkárává választották, egy, a fegyverkezési verseny és a „külső birodalom” fenntartásának óriási költségei miatt gazdaságilag kimerült ország irányítását kellett átvennie. A Szovjetunió katonai téren az Egyesült Államokkal egyenrangú szuperhatalommá vált, de a hadiipari szektor elszívta az ország emberi, technikai és anyagi erőforrásait. Gorbacsov felismerte, hogy a legfontosabb feladat a Szovjetunió gazdasági talpra állítása, s ennek a követelménynek igyekezett alárendelni a külpolitikát. Az „új politikai gondolkodás” eredményeképpen felújították a párbeszédet az Egyesült Államokkal, a szovjet–amerikai kapcsolatok konfrontációs légköre fokozatosan enyhülni kezdett. Kivonták a szovjet csapatokat Afganisztánból, és megtörténtek az első lépések a kapcsolatok rendezésére Kínával.

Fegyverzetkorlátozási törekvések

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.