rubicon

Mihail Gorbacsov

Aki lezárt egy korszakot
16 perc olvasás

Az 1989–1990-ben Kelet-Európában végbemenő forradalmi változások jelentősen átrajzolták a világrendet. Abban, hogy mindez békés úton, fegyveres konfliktusok nélkül történt, meghatározó szerepe volt az utolsó szovjet pártfőtitkárnak, a Szovjetunió első és utolsó elnökének, Mihail Gorbacsovnak. A nyugati államok a történelem kerekén nagyot fordító hőst láttak benne, akinek reformjai és békés politikája tevékeny szerepet játszottak a bipoláris világrend lebontásában és a hidegháború megszüntetésében anélkül, hogy egy globális háború rémképével fenyegették volna a világot. Oroszországban viszont sokan máig őt tartják a Szovjet­unió szándékos tönkretevőjének és elárulójának, akinek reformjai az 1990-es évek oroszországi politikai-gazdasági-érzelmi válságához vezettek.

Amikor 1985. március 11-én Mihail Gorbacsovot az SZKP főtitkárává választották, egy, a fegyverkezési verseny és a „külső birodalom” fenntartásának óriási költségei miatt gazdaságilag kimerült ország irányítását kellett átvennie. A Szovjetunió katonai téren az Egyesült Államokkal egyenrangú szuperhatalommá vált, de a hadiipari szektor elszívta az ország emberi, technikai és anyagi erőforrásait. Gorbacsov felismerte, hogy a legfontosabb feladat a Szovjetunió gazdasági talpra állítása, s ennek a követelménynek igyekezett alárendelni a külpolitikát. Az „új politikai gondolkodás” eredményeképpen felújították a párbeszédet az Egyesült Államokkal, a szovjet–amerikai kapcsolatok konfrontációs légköre fokozatosan enyhülni kezdett. Kivonták a szovjet csapatokat Afganisztánból, és megtörténtek az első lépések a kapcsolatok rendezésére Kínával.

Fegyverzetkorlátozási törekvések

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta