rubicon

Mi változott?

Az Oszmán Birodalom Európában
11 perc olvasás

A 16. században még kivételesen erősnek és szilárdnak látszó Oszmán Birodalom a 17. század első felében válságból válságba bukdácsolt. 

Egy angol utazó a 17. század elején azt írta, hogy bár az oszmán állam fenn fog maradni, soha többé nem lesz olyan erős, mint korábban. A birodalom helyzetének megren­dülését a korabeli oszmán vezetők és értelmiségiek is érzékelték és kommentálták. 

Mindazt, ami a megelőző század utolsó harmadától történt, úgy értelmezték, hogy összeomlott a „világ rendje”. Némelyikük a változásokat történelmi távlatokba helyezte, és Ibn Haldún ciklikus történelem­felfogását átvéve úgy vélte, hogy a birodalom belépett életének utolsó szakaszába.

Az európai történelem „17. századi válságként” ismert korszakának megfelelője az Oszmán Birodalomban is megvolt, csak kissé korábban kezdődött: már az 1580-as évek végén rendszerszintű problémákkal kellett a Portának szembenéznie. A legnagyobb gondot eleinte a pénzrendszer zavarai okozták. A bajok orvoslására tett kísérletek azután fokozatosan az egész intézményrendszer átalakításához, végső soron az ún. „klasszikus rendszer” lebontásához vezettek. Az intézményi átalakítás mindenekelőtt három fő területet érintett: a pénzügy­igazgatást, az adórendszert és -behajtást, valamint a jövedelemgazdálkodást, azaz a jövedelmek újszerű megosztását az elit különböző csoportjai

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.