rubicon

Mi a felvilágosodás?

4 perc olvasás
Sapere aude! Merj a magad értelmére támaszkodni! – fogalmazott tömören Kant, amikor feltették neki a kérdést: mi a felvilágosodás? A német filozófus válasza akár a 18. század szellemi szintézise is lehetne: „A felvilágosodás az ember kilábolása a maga okozta kiskorúságából. Kiskorúság az arra való képtelenség, hogy valaki mások vezetése nélkül gondolkodjék. Magunk okozta ez a kiskorúság, ha oka nem értelmünk fogyatékosságában, hanem az abbeli elhatározás és bátorság hiányában van, hogy mások vezetése nélkül éljünk vele.”

A felvilágosodás nagykorúvá tette az embert: minden morális és vallási, filozófiai és politikai kérdésben a saját belátását tekintette végső tekintélynek. Hagyományos hitelveket, tradicionális tekintélyeket persze el lehet fogadni ezután is, de nem mint tradíciót és tekintélyt, hanem mint az emberi értelem előtt önnön racionalitását igazoló hagyományt, az ésszerűség kritériumait kielégítő hitet.

A kiskorúság kényelmes

A nagykorúvá válás persze fájdalmas folyamat: a paternalizmus, a gondoskodó hatalom (legyen az világi vagy egyházi) nemcsak korlátoz, védelmez is. Ha csak saját tehetségemben bízhatok létfeltételeim biztosításában, akkor ugyan szabad vagyok, de ha szerencsétlen lennék, nincs ott az állam atyuska, hogy a hónom alá nyúljon. Ha csak a saját ítéletemben bízhatok erkölcsi értékrendszerem kialakításában, akkor a magam ura vagyok, de autonómiámért súlyos árat kell fizetnem, ha a hagyományos hatalmasságoknál is emberellenesebb eszmerendszert találok választani. Ezért érthető a félelem a szabadságtól, a visszavágyakozás a történelmi szokásrendszerek istállómeleg biztonságába. „Kiskorúnak lenni kényelmes – folytatja válaszát Kant. – Ha van egy könyvem, amely eszemül, egy lelkipásztorom, aki lelkiismeretemül szolgál, s egy orvosom, aki megszabja

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.