rubicon

Mexikói bevándorlás az Egyesült Államokba

9 perc olvasás

A 323 milliós Egyesült Államokban jelenleg a lakosság több mint 10 százaléka, 34,5 millió polgár vallja magát mexikói származásúnak. Ez  a ma már legnagyobb etnikumnak számító spanyol ajkú lakosság kétharmada, jelentős kulturális és politikai hatással. Több ponton összefonódó történelmük mellett Mexikót és az Egyesült Államokat a világ legforgalmasabb szárazföldi határszakasza választja el, mely egyben egy sokkal fejlettebb és egy fejlődő ország közötti leghosszabb határ is. Az amerikai bérszínvonal a mexikói tízszerese. A két ország kapcsolatának legérzékenyebb pontja az illegális bevándorlás, melynek okait vizsgálva sokan kiemelik a drogpiac törvényeit és a kereskedelmi politikát, melyek tovább fokozzák a Mexikó több térségében is uralkodó szegénységet. A mexikóiak majdnem 170 éve tartó és a 20. század elején felgyorsuló bevándorlása az Egyesült Államokba a századforduló után jelentkező amerikai munkaerőhiány pótlását célzó programokban gyökerezik.

A westernfilmekből ismerős kép a vadnyugati prériken garázdálkodó bandákról vagy feltűnően napbarnított magányos farkasokról tulajdonképpen az akkori Mexikóban játszódik. Ezekre a többnyire gyéren lakott délnyugati területekre – főként Kaliforniába és Texasba – érkeztek azok az amerikai telepesek, akik szép lassan tolták maguk előtt az amerikai határvidéket. A hajdani úttörők vagy a század közepén kitörő kaliforniai aranyláz szerencsevadászai sokszor épp azokat az útvonalakat követték, amelyeket a mai illegális bevándorlók, akik Mexikóból a Sonora-sivatagon keresztül vezető kegyetlen Ördög Ösvényén (El Camino Del Diablo) haladva szeretnének amerikai földre jutni. Modern értelemben vett bevándorlásról a mai határok kialakulása óta beszélhetünk. A folyamat fokozatosan ment végbe, eredményeként Mexikó egykori területének

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.