rubicon

Megosztott emigráció

Viták a Szent Korona hazatéréséről
10 perc olvasás

A magyar emigráció mindig megosztott volt és maradt a Szent Korona kérdésében s persze más ügyekben is. Tagadhatatlan, hogy 1945 és 1989 között képtelenek voltak egy olyan ernyőszervezet létrehozására, amely ideológiai vitáktól mentesen alkalmas lett volna összefogni mindazon szervezeteket és személyeket, amelyek és akik tenni akartak valamit kényszerből elhagyott hazájuk érdekében. S ez alapvetően hozzájárult sikertelenségükhöz és lobbizási tevékenységük esetleges voltához. Érdemes ezért komplex egészként 1944-től áttekinteni a kérdést.

A távozás éve – legyen az 1944–45, 1947 vagy 1956 – a legtöbb eset­­­ben meghatározta azt is, hogy miképpen gondolkozott az adott személy a politikáról és a magyarság jövőjéről, ám a korona kérdése még azokat is megosztotta, akik egy időben távoztak Magyarországról. Azt gondolnánk, hogy 1956-ban erősödtek meg a magyar emigránsmozgalmak, ám érdekes módon ennek éppen az ellenkezője történt: olyan próbatétel következett, amely nem integrálta, hanem sokkal inkább szétzilálta soraikat. A szélsőjobbtól a jobb- és balközépig felaprózódott magyar politikai emigráció tagjai egymással is csatáztak, midőn várták, hogy az érkező ötvenhatos menekültek integrálásával kerekedjenek felül egymáson vagy legalább döntsék el a vitákat. Az ötvenhatos menekültek viszont többnek érezték magukat a már Nyugaton letelepedett előző magyar generációknál. A forradalom és szabadságharc nimbuszával magabiztosan szemlélték elődeiket, akiknek nem szándékoztak nyomdokaiba lépni.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.