rubicon

Megegyezés Moszkvával?

XII. Pius passzív keleti politikája a világháborút követő években
17 perc olvasás

„A Szentszék mindenkor készséges a moszkvai kormánnyal kapcsolatba lépni.” 1946. március 18-án ezekkel a szavakkal tolmácsolta XII. Pius személyi titkára, a jezsuita P. Robert Leiber a pápa álláspontját a szovjetek állítólagos tárgyalási hajlandóságáról üzenetet hozó magyar P. Nagy Töhötömnek. Vajon mi akadályozta meg a kilátásba helyezett párbeszéd kibontakozását és a megegyezést? A kérdés megválaszolása érdekében a következőkben az újonnan kutathatóvá vált szentszéki források bevonásával áttekintjük a második világháború alatt és után kezdeményezett, vélt vagy valós szentszéki–szovjet közeledési kísérletek történetét. A konkrét esetek számbavételén, illetve kontextusuk és lefolyásuk rövid ismertetésén túl célunk mindenekelőtt az, hogy a szentszéki háttérdokumentumok fényében feltárjuk, milyen szempontok alakították a második világháború végén a szentszéki keleti politikát.

Már a második világháború alatt rendre felröppentek hírek arról, hogy Moszkva közeledni kíván a Szentszékhez. 1942. március 3-án például a római Urbe hírügynökség tett közzé egy hírt, mely szerint Sztálin egy autográf levelet küldött a pápának, hogy tudassa vele a vallással és a katolikus egyházzal kapcsolatos jó szándékát. A Szentszék a megalapozatlan hírt az olasz fasiszta kormány dezinformációs kísérletének tartotta, és tiltakozott annak közzététele és terjesztése ellen. Nem sikerült azonban megakadályoznia, hogy a német, illetve a szövetséges propaganda – ellentétes előjellel – felhasználja a valósnak beállított információt. A németek azért, hogy lejárassák a pápát, a szövetségesek pedig annak igazolására, hogy a Szovjet­unióban jelentősen javult a vallási helyzet.

Közeledési

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.