rubicon

Mátyás országai

Miről árulkodik a Thuróczi-krónika címerkoszorúja?
9 perc olvasás

A politika mindig változó világában voltak, és vannak mai is állandó vagy csak nagyon lassan válto­zó elemek: vallások, egyházak, országok, népek, nemzetek és a társadalom rendjei, osztályai. Rájuk hivatkoztak a közélet gyorsan cserélődő szereplői, az uralkodóktól kezdve a hatalom nyelvén beszélő legutolsó jegyzőig. Így volt ez a külpolitikában is. 

Magyarországon – miként a korabeli Európa számos más országában – általában a kancellárok irányították a külkapcsolatokat, de nekik emellett az ország határain belül is akadtak fontos feladataik. A kül- és belpolitika mindig szorosan összefügg egymással, mégis, az idegen uralkodókkal fenntartott kapcsolat más volt, mint az ország alattvalóinak irányítása. 

A követekre és a katonákra különböző feladatok hárultak ugyan, mégis ugyanazt a célt szolgálták: uralkodójuk és országuk érdekeit képviselték külföldön. Miként a magyar udvarban is.

Mátyás király uralkodásának vége felé, két évvel a halála előtt, 1488-ban immáron a második, Magyarország történetével foglalkozó mű került ki a nyomdából. Az első másfél évtizeddel korábban, 1473-ban jelent meg, az volt a legrégibb magyarországi nyomtatvány,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.