rubicon

Mátyás király portréérmei

1 perc olvasás

Az újkori éremművészet a 15. századi itáliai reneszánsz közegében született meg, amikor több jeles művész, köztük elsőként Pisanello készített portréérmeket fémöntvényben. Hamarosan megjelentek Magyarországon is a portréérmek, annak köszönhetően, hogy Mátyás király udvarában nagy hatása volt az itáliai reneszánsznak. Az uralkodó ábrázolásával ránk maradt portréérmek legkorábbi darabjairól sem állíthatjuk ugyan biztosan, hogy a király életében készültek, de feltételezhetően a 15. század végéről származó érmek utánöntött példányai. Ezt a feltevést erősíti egyrészt, hogy Mátyás király erőteljesen érdeklődött az érmészet iránt, másrészt a híres Corvina-kódexek illusztrációi között számos éremszerű portré található az uralkodóról.

1. Mátyás király portréérme, 16-17. század. Ismeretlen művész. Bronz. Öntött. 83 mm

A fennmaradt érmek alapján háromféle típusát különíthetjük el a Mátyásról készült korai érmeknek. Az első típus a viszonylag fiatal uralkodó jobbra néző profil

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.